Razvoj avtohtone črevesne flore

Zatesnitev črevesja v 4-6 stopnjah

  • RAZKUŽITEV črevesja z 10 bio začimbnicami in ZELIŠČI
  • ZATESNITEV v 4-6 stopnjah: dekstroza, glutamin, butirat, VLAKNINE
  • VLAKNINSKA pestrost za postopni razvoj avtohtone črevesne flore
  • CELJENJE ranjenih in poškodovanih črevesnih celic z dekstrozo
  • Za črevesje ni dovolj samo razkužitev z 10 začimbnicami in ZELIŠČI.
  • Razvijemo avtohtono črevesno floro kot lastne koristne PROBIOTIČNE bakterije.
  • Po korakih uživamo več raznovrstnih VLAKNIN, to so PREBIOTIKI kot hrana za koristne črevesne bakterije.

Nepravilnost črevesja vidimo po napihnjenosti, plinih, motnji odvajanja, nelagodju in krčih.

Patogeni iz vlaknin delajo endotoksine

  • Še posebej če je NAPIHNJENOST takoj po jedi, je to znak prevlade patogenih črevesnih bakterij nad koristno floro.
  • Patogeni na drug način presnavljajo VLAKNINE in pri tem tvorijo endotoksine, ki skozi prepustno črevesje vstopajo v krvni obtok.
  • Koristne bakterije črevesne flore pa iz VLAKNIN pridelujejo butirat kot hrano za črevesne celice in druga mikrohranila za telo.

Pri revni in poškodovani črevesni flori postopoma večamo pestrost in količino VLAKNIN v 4-6 korakih.

Pri nefunkcionalnem, BOLNEM in poškodovanem črevesju začnemo 1.korak z DEKSTROZO in gremo skozi vseh 6 korakov.

Pri NORMALNEM stanju črevesja začnemo s 3.korakom in gremo skozi 4., 5. in 6. korak.

  1. Dekstrozo pijemo po požirkih samo prvi teden-dva. Dektroza je naravna L-glukoza, ki jo poškodovane črevesne celice takoj vsrkajo kot hranilo in se v prvi fazi okrepijo in malce zatesnijo (dekstroza je nekaj drugega kot namizni sladkor saharoza, ki ga sestavlja glukoza-fruktoza).
  2. zrelo SADJE ali sok z VLAKNINSKO kašo vred (ne le iztisnjen sok) in kuhan škrob ali beli riž (ta vsebuje posebne VLAKNINE in snovi, ki godijo ranjenemu črevesju za celjenje)
  3. dalje uvedemo GOMOLJE zelene, kolerabe, rdeče pese in KORENJE vseh vrst vključno pastinak in peteršiljeva korenina
  4. škrobno zelenjavo kot so BUČE in sladki krompir (v juhi in omakah) ter neškobna zelenjava kot so SOLATE vseh vrst
  5. šele potem so na vrsti vlaknine FIŽOLA in drugih STROČNIC kot specialen vir nenadomestljivih VLAKNIN
  6. čisto na kraju poudarimo še polnovredna ŽITA z ovojnico vred in bio kvalitete (ker so v ovojnici škropiva) ter z minimalno predelavo

1. korak: dekstroza = naravni grozdni sladkor L-glukoza

Dekstrozo po požirkih samo prva 2 tedna

Dekstroza je hranilo, ki v 2 tednih okrepi še tako utrujene in usahle črevesne celice. 1 žličko dekstroze zmešamo v kozarec vode in pijemo po požirkih skozi ves dan. Največ 2 tedna, v tem času si izčrpane črevesne celice za silo opomorejo in lahko aktivno sprejmejo 2.korak.

2. korak: zrelo sadje in beli riž

Beli riž uživamo nekaj dni in sadje

Zrelo SADJE v kosu ima preproste VLAKNINE, ki jih zlahka predela še tako oslabela in zdesetkana črevesna flora v 2.koraku. Pri tem prideluje ‘butirat‘, ki je hrana za črevesne celice. Na ta način črevesna flora z VLAKNINAMI sadja podpre črevesje.

Enako velja za bel kuhan RIŽ ali drugo vrsta kuhanega škroba. Pojemo par žlic na dan za okrepitev črevesja in zdrave črevesne flore v 2.koraku. RIŽ ima unikatno vrsto VLAKNIN, ki jih predelujejo tudi v zelo drage dodatke za rakave bolnike.

3. korak: vsi gomolji in korenje

Podzemni plodovi so zdravi ogljikovi hidrati

Med vsemi ogljikovimi hidrati so najbolj zdravi GOMOLJI (poleg sadja in medu). Izdatno jh uživamo v 3.koraku VLAKNINSKE podpore črevesju in razvoju koristne avtohtone črevesne flore. GOMOLJ zelene kuhamo v juhah in omakah in pečemo kot krompir.

Surova RDEČA PESA, vse vrste KOLERABE, rdeče in rumeno KORENJE, redkvice in črna REDKEV, pastinak in peteršiljeva KORENINA so dragocen vir zdravih ogljikovih hidratov in izjemnih VLAKNIN za vzdrževanje črevesnih celic in koristne črevesne flore.

4. korak: vse buče + solate vseh vrst

Škrobne buče in neškrobne solate

BUČE so lahka škrobnata hrana in dragocen vir VLAKNIN v 4.koraku zatesnitve črevesja in razvoja črevesne flore. BUČE v raznih jedeh za zdravo zgostitev juh in omak so v sezoni vir črevesnega zdravja. K 4.koraku spadajo še SOLATE vseh vrst, z drugačnim naborom VLAKNIN in brez škroba.

5. korak: fižol in vse ostale stročnice

Fižol, leča, čičerika in stročji fižol

FIŽOL lahko črevesje ugodno predela z vsemi kompleksnimi VLAKNINAMI vred v 5.koraku šele potem, ko je avtohtona črevesna flora že lepo narasla in prevladala nad patogeni. Vse STROČNICE imajo unikatne VLAKNINE, ki so nujne za pestrost koristne črevesne flore.

6. korak: polnovredna žita z ovojnico

Ekološka žita, ker so v ovojnici tudi škropiva

Šele ko črevesna flora ugodno presnavlja stročnice brez posebnega napihovanja, je pripravljena na ŽITA vseh vrst v zadnjem 6.koraku. ŽITA imajo najbolj zahtevne VLAKNINE. Razne vrste glutena in strupeni lektini pa varujejo semensko ovojnico ŽIT in STROČNIC pri kaljenju.

Uživamo ajdo, proso in riž kot brezglutenska ŽITA. Pšenica ima za črevesje najbolj agresivno vrsto glutena, zato z njo NE pretiravamo. Bolj blaga ŽITA so pira, oves in ječmen.

Važna je raznolikost vlaknin!

Meso nima vlaknin, samo rastline

  1. Uživanje indijskega trpotca psilium in glukomanan je dragocen dodatek VLAKNIN v manjših dnevnih količinah. Nikoli pa ne more nadomestiti raznolike sestave VLAKNIN v pestri izbiri živil.
  2. Za vzdrževanje pisane sestave koristne črevesne FLORE uživamo vse možne VLAKNINE. Tako vsaka vrsta koristnih črevesnih bakterij pride do svoje priljubljene VLAKNINSKE hrane.
  3. Vzdrževanje raznolikosti črevesne flore je važno, ker vsaka vrsta črevesnih bakterij na svoj način prispeva k tvorbi mnogih biološko dragocenih snovi, ki nastajajo v črevesju.

Probiotiki za kratkoročno premostitev

Avtohtona flora se sama množi ob pestrih vlakninah

  • Pestrost in izdatnost lastne, avtohtone črevesne flore je vir zdravja. Probiotiki so začasna rešitev, redko se ‘primejo’ in množijo do stopnje da zaživijo in predelajo vse kar pojemo.
  • Poleg tega so probiotiki na trgu omejeni v pestrosti napram tisočem različnih koristnih vrst črevesnih bakterij, ki imajo vsaka svojo nalogo za naš blagor.
  • Ustvarimo pogoje za razvoj raznovrstne in krepke črevesne flore, ki na najboljši možen način predela vse kar pojemo!