Črevesna zelišča k zaper terapiji

Razkužitev črevesja: 10 zelišč in začimbnic

  • Ker noben ZAPER na svetu ne posega v ČREVESJE, je dr. Clark k ZAPER terapiji uvedla RAZKUŽITEV črevesja z ZELIŠČI in ZAČIMBAMI.
  • Nasujemo jih v DLAN, damo v USTA, rahlo STISNEMO z zadnjimi zobki in POPLAKNEMO z vodo.
  • Ali pa jih VMEŠAMO v žlico jogurta, pojemo in poplaknemo.
  1. komarček
  2. ingver
  3. kumina
  4. črni poper
  5. cimet
  6. koriander
  7. kardamom
  8. pravi pelin
  9. klinčki
  10. janež

1. Komarček krepi sluznico prebavil

Komarček spodbuja gibljivost črevesja

Za razkužitev črevesja in proti napenjanju pijemo KOMARČKOV čaj. 1 žličko komarčkovih semen damo v liter vode, zavremo in pokrijemo. Pijemo toplo in nato še hladno skozi ves dan. Ne cedimo, ker se semena usedejo na dno. Zmehčan KOMARČEK pa tudi pojemo.

Tradicionalno se KOMARČKOVA semena žvečijo po obroku za boljšo prebavo in razkužitev ust, prebavil in črevesja. KOMARČEK deluje proti zgagi, plinom, krčem, prebavnim motnjam in vnetjem celo pri kronični vnetni črevesni bolezni KČVB.

2. Ingver ima prebavni encim ‘zingibain’

Ingver izboljša prebavo beljakovin

Uživamo vse oblike INGVERJA. Vsak dan ob hrani pojemo surovo in drobno narezano koreniko INGVERJA velikosti češnje. INGVER zmanjša vetrove, spahovanje, krče, vnetja, zaprtje, pline in napenjanje. Spodbuja spodnji del želodca, da gre hrana hitreje naprej.

INGVERJEV čaj skuhamo tako, da 1 žličko drobno narezane sveže KORENIKE prevremo in pustimo par minut. Ne cedimo, koščke INGVERJA lahko pojemo. V vsako hrano dajemo drobec suhega mletega INGVERJA. Ali pa kolešček drobno narezane korenike.

3. Kumina spodbuja žolč za prebavo maščob

Kumina pomirja razdražljivo črevo

KUMINA vseh vrst je odlična za presnovo: rjava, črna in kumin ali orientalska. Navadna rjava KUMINA je vedno pri roki. Nasujemo 10-20 semen v dlan, malce prežvečimo in poplaknemo z vodo. Razbremeni prebavo, napihnjenost in bolečine v prebavilih.

KUMINA pomaga pri vročini, prehladu, driski in bruhanju. Podpira dojenje. Občasno skuhamo čaj iz 1 žličke celih semen KUMINE v litru vode. Pijemo toplo in ko se ohladi skozi ves dan. Semena KUMINE lahko na koncu pojemo ali pa jih zavržemo.

4. Črni poper za biorazpoložljivost hranil

Črni poper za encime trebušne slinavke

ČRNI POPER spodbuja prebavne encime trebušne slinavke. Spreminja sestavo črevesne flore, ker deluje kot prebiotik ali hrana za koristne črevesne bakterije. ČRNI POPER izboljša absorbcijo hranil. Za 2000x poveča biorazpoložljivost kurkumina.

ČRNI POPER aktivira želodec, da gre hrana hitreje naprej. Lajša bolečine v trebuhu, pline, napenjanje. Umirja drisko in bruhanje. Ščepec sveže mletega POPRA zmešamo z žličko kurkume v malo jogurta ali vode, spijemo in poplaknemo.

5. Cimet za zdravo prebavo in črevesje

Cimet odpravlja črevesne pline

CIMET ureja prebavne motnje, zmanjša napihnjenost in pline. Uravnava presnovo sladkorja in zniža glikemični indeks. Po jedi se sladkor počasneje sprošča v kri. CIMET damo v solnico in ga posujemo na narezano sadje. Uživamo ga v kompotih.

Drobec CIMETA v lonček vrele vode in tu je CIMETOV dišeči čaj. Nabavimo Ceylon cimet z organsko bio kvaliteto in boljšo sestavo. Vsebuje manj ‘kumarina kot navaden kitajski Cassio cimet. V blagovnicah imajo bio znamko Sonnentor.

6. Koriander čisti težke kovine

Koriander lajša zaprtje in zastoje

KORIANDER je razkužilni protivnetni antioksidant za kompletna prebavila. Blaži črevesne pline, napenjanje in napihnjenost. Želodčno kislino rahlo dvigne za boljšo prebavo beljakovin, tako da ne pride do gnitja namesto zdrave mlečnokislinske presnove.

KORIANDER iz živčnega sistema izloča težke kovine. V dlan nasujemo 10-20 semen KORIANDRA, damo v usta, rahlo stisnemo z zadnjimi zobki in poplaknemo z vodo. Je popolnoma nevtralnega okusa in ga zlahka uživamo. Razkužuje tudi usta.

7. Kardamom pospeši prebavo maščob

Kardamom zavira črevesna vnetja

KARDAMOM je protivnetni antioksidant. Zmanjša napihnjenost in napenjanje. Deluje proti vnetjem in umirja prebavne motnje. Pospešuje in usmerja presnovo maščob. Drobna semena KORIANDRA so v spravljena lupini oblike ladjice. Grenka in suha semena zavržemo.

Drobna in temna semena KARDAMOMA odpremo iz lupine, damo v usta, zgrizemo in poplaknemo. Razkužujejo ustno votlino, celotna prebavila in črevesje. Za čaj odpremo 10 lupin in semena KARDAMOMA prevremo. Pijemo topel in hladen čaj.

8. Pravi pelin odpira vrata ozdravitvi

Pravi pelin razkužuje črevesje

PRAVI PELIN je skrajno grenek. V čaju rabi limono in med za ublažitev okusa. Sveži lističi PRAVEGA pelina osvežijo z grenkob. V vrtu odtrgamo vejico, zgrizemo in poplaknemo. Posušen PELIN pa med prsti malce zdrobimo, vmešamo v žlico jogurta in pojemo.

PRAVI PELIN odpira vrata procesom samozdravljenja, da vse drugo lahko pomaga. Deluje na živčevje, tako da lažje stečejo naravni tokovi ozdravitve. S PRAVIM PELINOM ne smemo pretiravati, raje večkrat po malem.

9. Klinčki daljšajo DNK telomere

Klinčki so prvovrstno črevesno razkužilo

Vsak dan stisnemo 1 cel KLINČEK z zadnjimi zobki in poplaknemo. Takoj se zdrobi v grobi prah, ki v črevesju dela razkužilni red. Če KLINČEK predolgo grizemo, je okus premočen. Drobce zdrobljenega KLINČKA predela črevesje, zato KLINČEK samo malce stisnemo.

KLINČEK vpliva na obnovo DNK telomer. Celicam ohranja dolgoživost in sposobnost zdrave delitve. Telomere so delitvene vezalke na koncu DNK. Z leti se telomere krajšajo in celice usihajo. Z vzdrževanjem telomer pa KLINČEK pomlajuje.

10. Janež pomirja prebavila in razkužuje

Janežev čaj za črevesne kolike dojenčkov

JANEŽ je koristen za prebavila za vse generacije. Bio semena JANEŽA prevremo v čaj. Ali pa jih natresemo v dlan, damo v usta, rahlo pogrizemo in poplaknemo z vodo. JANEŽ umirja prebavo, črevesne krče in bolečine. Je nežen čaj in primeren tudi za dojenčke in otroke.

JANEŽEVA ZVEZDA ali ZVEZDASTI JANEŽ je le za odrasle. Dobi se zmlet v prah. Ščepec zmešamo v kozarcu tople vode in brez kuhanja pijemo opojno dišeč čaj za razkužitev prebavil in dihal. Pomaga pri gripi. Iz njega delajo zdravilo za gripo ‘tamiflu’.

Pestrost in kapljice grenivkinih pečk

10 kapljic grenivkinih pečk v deci vode

ČREVESJE potrebuje raznovrstno razkuževanje z ZELIŠČI in ZAČIMBNICAMI. Noben ZAPER na svetu ne posega v ČREVESJE in ohranja črevesno floro. Redno in trajno vsakodnevno uživamo suh in svež INGVER. Vse ostale pa izmenjujemo. *Tudi kapljice GRENIVKINIH pečk so nenadomestljive za občasno uporabo.

Vsa vrtna ZELIŠČA razkužujejo ČREVESJE: vključno timijan, majaron, drobnjak, koprc in vse ZAČIMBNICE vključno brinova jagoda, piment, kurkuma, česen in čebula. Obenem so dragoceni antioksidanti, vsak deluje na svoj način in zavirajo vnetja.